Over NoardBurgum en Meubelfabriek Westra

Hardegarijp (Fries, officieel: Hurdegaryp, [hödəɡa’rip]?) is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Sinds 1989 is de officiële naam Hurdegaryp. Het dorp is gelegen aan de Groningerstraatweg van Leeuwarden naar Groningen (N355).

Anno 2018 is Hardegarijp een forensendorp met veel nieuwbouw. In 2021 telde het 4.995 inwoners.

Hardegarijp is al in de 13e eeuw of eerder ontstaan. Het dorp heeft niet altijd op de plaats gelegen waar de kern tegenwoordig ligt. De “reep met harde grond”, bestaande uit zandgrond, ligt ongeveer bij de huidige Zomerweg. Geologisch gezien is goed te verklaren dat men zich hier vestigde. De landerijen rondom Hardegarijp bestaan uit ingeklonken zeeklei. Het dorp zelf lag en ligt iets hoger omdat zand niet inklinkt. Naar verluidt kwamen inwoners van het nabijgelegen dorp Tietjerk zelfs met hun vee naar Hardegarijp als te veel landerijen blank stonden.

Daar waar tegenwoordig het ijsbaancomplex It Koopmans-boskje/Kanovijver is gesitueerd, stond vanaf de 13e eeuw een uit kloostermoppen opgetrokken kerk met zadeldak. De straatnaam Preesterlânswei herinnert nog aan de landerijen behorende bij de kerk uit die tijd. Daarnaast worden er nog kapotte middeleeuwse dakpannen en stenen gevonden op het naastgelegen volkstuinencomplex, waarschijnlijk afkomstig van deze kerk.

Eind veertiende eeuw werd in Hardegarijp de Grovestins gebouwd. Het bouwwerk leek op de Schierstins in Veenwouden, die vandaag de dag nog wel bestaat. De Grovestins werd in 1829 afgebroken na een brand. Tegenwoordig zijn de omtrekken van de gracht nog wel terug te vinden, bij het Hoeksterpaed. Onderstaande link geeft meer informatie over de historie van de Grovestins.

In de loop van de zeventiende en achttiende eeuw verplaatste de dorpskom zich naar het noorden en in 1711 werd een begin gemaakt met de bouw van de tegenwoordige kerk aan de Rijksstraatweg. Een aantal grafzerken uit de oude kerk werden in de toegangsruimte van de nieuwe kerk in de binnenmuur gemetseld.

De bevolking van Hardegarijp was voor het overgrote deel agrarisch gericht. Een aantal statige boerderijen langs de Rijksstraatweg en Zomerweg herinneren hier nog aan. Het dorp heeft echter zijn vooruitgang vooral te danken aan de laagveenderijen eromheen. De naam Burgerveenstervaart herinnert nog aan die tijd van de uitveenderij.

In 1830 werd de Zwarteweg die van 1528 tot 1531 was aangelegd, doorgetrokken als rijksweg naar Groningen. Hardegarijp werd een halteplaats van de postkoets, het officiële dorpswapen is dan ook een koperen posthoorn, op een rood-zwart-rode achtergrond, verticaal gescheiden door twee dunne witte strepen.

In Wandelingen van mijnen oud-oom den opzigter – in 1841 door M. de Haan-Hettema, uitgegeven bij W. Eekhof te Leeuwarden – wordt Hurdegaryp beschreven als: “Een vrij lange streek huizen met kerk in het midden”. Lopend over het Slagtepad (de huidige Slachtedyk) constateert de schrijver: “Dit smalle voetpad aan weerskanten door eene sloot afgescheiden van het met poelen en moerassen doorsneden rietveld bood niets ter beschouwing aan.”

Meubelfabriek Westra heeft al vele meubels op maat mogen maken voor inwoners van Hardegaryp en hier zijn we trots op van bijzonder mooie eettafels en design stoelen tot prachtige tv en dressoir meubels. Zoekt u een betrouwbaar bedrijf waar u een mooi meubel op maat wil laten maken kijk dan eens rond op deze website. Ook kunt u online als u bijvoorbeeld een eettafel zoekt kiezen op onze webwinkel uit honderden tafels deze die u zelf kunt samenstellen en online kan bestellen om vervolgens deze te laten maken door onze vakmensen. Wilt u deze tafels in het echt zien of zou u graag een meubel op maat laten maken en deze willen bespreken kom dan langs in onze showroom en wandel zo binnen, wilt u dat we meer tijd voor u inplannen maak dan even een afspraak telefonisch kan dit via 0511 402559 of via whatsapp zie groene button.

ν- Beste meubelwebwinkel 2021  ν-Snelle levertijd mogelijk  ν-Veilig betalen via iDeal  ν- 100% gemaakt in Nederland  ν-Eigen montage en bezorgers  ν- + 10.000 tevreden klanten