Over de Westereen en Meubelfabriek Westra

Zwaagwesteinde (officieel, WestereendersDe Westereen [dəvɛstr’e:n]?FriesDe Westerein, [dəvɛstr’ɛ.i ̯n]?) is een van de elf dorpen van Dantumadeel, een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland.

Het dorp ligt ongeveer 20 kilometer ten oosten van Leeuwarden, 25 kilometer ten noorden van Drachten en 15 kilometer ten zuiden van Dokkum. In 2021 telde het dorp 5.065 inwoners. Onder het dorp valt ook een deel van de buurtschap Kuikhorne.

Zwaagwesteinde ligt aan de spoorlijn Groningen – Leeuwarden. Het dorp heeft sinds 1902 een treinstation, dat sinds 2015 officieel station De Westereen heet.[2] Het stationsgebouw werd in 2003 afgebroken.

Zwaagwesteinde ligt in het gebied van de Friese Wouden (Fryske Wâlden), een gebied dat zich kenmerkt door de vele elzensingelshoutwallen en pingo‘s. Vroeger strekte zich hier een groot heidegebied uit op de arme zandgrond. De armetierige woningen werden door grote gezinnen bewoond. Het meest armoedig waren de plaggenhutten die tot het begin van de 20e eeuw voorkwamen. Een aantal stenen varianten van deze woningen zijn nog steeds in het dorp te vinden, met name aan de Keapmanswei.

In de 18e eeuw was de aanleg van het Nieuwe Kanaal ofwel De Zwemmer, in 1776, van belang, in de 19e eeuw de komst van het spoor, in 1866. Maar oorspronkelijk kreeg het dorp slechts een halte aan het spoor. De Zwemmer werd in 1881 belangrijk verbreed. De oorspronkelijke heidevelden waren begin 20e eeuw vrijwel geheel ontgonnen.

Meubelfabriek Westra heeft al vele meubels op maat mogen maken voor inwoners van de Westereen en hier zijn we trots op van bijzonder mooie eettafels en design stoelen tot prachtige tv en dressoir meubels. Zoekt u een betrouwbaar bedrijf waar u een mooi meubel op maat wil laten maken kijk dan eens rond op deze website. Ook kunt u online als u bijvoorbeeld een eettafel zoekt kiezen op onze webwinkel uit honderden tafels deze die u zelf kunt samenstellen en online kan bestellen om vervolgens deze te laten maken door onze vakmensen. Wilt u deze tafels in het echt zien of zou u graag een meubel op maat laten maken en deze willen bespreken kom dan langs in onze showroom en wandel zo binnen, wilt u dat we meer tijd voor u inplannen maak dan even een afspraak telefonisch kan dit via 0511 402559 of via whatsapp zie groene button.

ν- Beste meubelwebwinkel 2021  ν-Snelle levertijd mogelijk  ν-Veilig betalen via iDeal  ν- 100% gemaakt in Nederland  ν-Eigen montage en bezorgers  ν- + 10.000 tevreden klanten