Circulair ondernemen in Friesland

Meubelfabriek Artisew in Burgum wil zich actief inzetten om een circulaire economisch bedrijf te zijn in Friesland. Onze werknemers zijn zich dan ook stuk voor stuk bewust dat als we de regel circulair toepassen in het dagelijkse werk wij minder afval hebben wat geld oplevert uiteindelijk voor het bedrijf maar ook het milieu is zeer gebaat bij minder afvalstoffen. Zo doet het bedrijf mee aan circulair ondernemen in Friesland.

Het doel is de grondstoffen zoveel in de zogenaamde kringloop te houden om zo een zo groot mogelijke toegevoegde waarde te zijn voor het welzijn van alle levende wezens.

Het Friese meubel merk Artisew produceert in haar eigen fabriek massief houten tafels op een zeer verantwoordelijke manier, zo word het afval hout zo word er bewust vanaf de werkvoorbereiding op kantoor rekening gehouden dat bij het afkorten van het bruto eiken hout zo weinig mogelijk verlies is dit wat uiteraard indirect ook financieel beter is en er toe leid dat men bewuster met het basis product al bezig is in de voortraject fase in het bedrijf.

“Hoe werkt een fabriek als circulair ondernemen”

Het afval hout wat over blijft bij het afkorten van de planken word vaak gebruikt bij onze “circulaire tafels” tafels die gemaakt zijn van kleine blokjes en zo een blad of poot een uniek karakter geven. De spanen die worden gemaakt bij het schaven en schuren worden opgevangen via de afzuiginstallatie en afgevoerd in een grote zeecontainer (ook wel mot-container genoemd) De nieuwe afzuiginstallatie zorgt tevens voor een schone lucht voor onze vakmensen en zodoende gaat de gezondheid- kwaliteit erop voorruit maar ook productkwaliteit. De spanen worden gebruikt door een groot bedrijf die er bodem strooisel van maken voor konijnen en hamsters en soms ook voor verwarming voor grote zwembaden.

“Stapje verder dan Circulair ondernemen”

Circulair ondernemen betekend eigenlijks in de breedste zin dat je je basis stoffen weer zoveel mogelijk hergebruikt om het milieu te ontlasten van afvalstoffen. Maar in onze beleving in “de Friese tafelfabriek” van Burgum vinden wij dat er een stapje verder moet worden nagedacht met circulair ondernemen en dat is “het bewust zijn vĆ”n circulair ondernemen” Dit begint al zoals eerder genoemd hierboven bij de werkvoorbereiding op het kantoor maar ook onder het proces dat er stap voor stap telkens weer bewust word nagedacht hoe het proces van het maken van meubels beter en efficiĆ«nter kan om te produceren en daarnaast telkens het circulaire te laten vervloeien in het maakproces.

Op dit moment kijkt Meubelfabriek Artisew naar het zoveel mogelijk gebruiken van groene stroom en is nu al bezig om tl-buizen te vervangen voor led buizen wat 70% stroom scheelt in verbruik.

“Wajong en de nieuwe participatie wet”

Daarnaast is een speerpunt van Meubelfabriek Artisew om mensen met een wajong of nieuwe participatie uitkering aan het werk te helpen. Inmiddels zijn er vele wajongers werkzaam in de fabriek en hierdoor zorgt de Friese tafelfabriek in Burgum ervoor dat mensen een goede kans krijgen op de arbeidsmarkt. Er word gepraat dan vaak over duurzame werkvoorziening in en om bedrijven. Eigenaar FeicoJr.Westra is zelf ooit begonnen via een in die tijd genoemde “melkertbaan” waarbij de werkgever subsidie kreeg om hem of haar in dienst te nemen en zo ervaring te laten op doen. Door deze ervaring in Feico’s vroege carriere is hij zich heden zeer bewust dat deze kans die hij ooit kreeg van de samenleving door moet zetten in zijn eigen bedrijf. En met succes.!! Inmiddels zijn er diverse wajongers en participatie medewerkers al met een vaste baan aan het werk bij Meubelfabriek Artisew iets waar we echt trots op zijn.

Bent u onder de indruk? wij wel want het is een hele belevenis in de fabriek van Burgum.

Ā