Wat is jouw ideale keukentafel?

De keukentafel heeft vaak een centrale plek in huis. Nergens wordt zoveel tijd aan doorgebracht als aan de eettafel. We eten, spelen spelletjes met elkaar, verhalen, krantje lezen en ga zo maar door.

Is jouw keukentafel aan vervanging toe en wil je graag eens iets anders?
Hier volgen een aantal tips waar je op kunt letten als je een nieuwe keukentafel gaat kopen.

Afmetingen van een tafel:

Voor het bedenken van de lengte van een tafel moet je eerst weten hoeveel personen eraan de keuken tafel moeten kunnen zitten. Om de afmeting te berekenen houd ik altijd 60cm per stoel aan. En bij onze ovale en rechthoek tafels met een kolom ontwerp zoals de kruispoot of hooitrog model hoef je bijna nooit rekening te houden met de tussenmaat van de poten.

Ook het uitrekenen van de loopruimte om de tafel moet men rekening houden met de keuze voor een afmeting, zo raad ik persoonlijk altijd ruim 75 tot 80cm aan als minimale ruimte.

Wat is de juiste hoogte:

De hoogte van de bovenkant van het blad is zeer belangrijk. Standaard worden keukentafels verkocht met een tafelbovenkant blad maat van 76 maar dit is toch echt wat anders als je relatief klein bent of juist een groter persoon bent. Persoonlijk adviseer ik mensen met een persoons lengte van 175-190cm een tafel aan van 76cm, als je 190-200cm bent dan is 77-78cm gewenst als tafelblad hoogte.

Een ander veelvoorkomend ding is de hoogte van een stoel leuning! De meeste tafels die wij maken hebben een tafelblad van 4cm dik. Dit houdt in dat als je een 76cm hoge tafel hebt dat je aan de onderkant een ruimte overhoud van 72cm. In de meeste gevallen is dit voor stoelen met leuning ruim voldoende.

Welke vorm:

Als mensen een tafel tegen een wand aan zetten, dan koop je al gauw een vierkante of veelal een rechthoek tafel. Maar wil je een avontuurlijker positie van de tafel in de keuken of woonkamer, dan kan men ook denken aan een ovale of ronde vorm. Tja, hoe vind je zo iets? Met een ovale tafel speel je in op een ruimtelijker effect. Ook een ronde tafel heeft deze positieve kant. Daarnaast is het ook nog eens organisch gezelliger tafelen in de meeste gevallen.

Welke uitstraling:

De houtsoort en kleur. In Nederland kiest men denk ik wel in 80%van de gevallen voor eiken hout, wat je weer in honderden kleuren kan kiezen als bewerking. Maar tegenwoordig is Walnoten erg in als een luxe houtsoort, en ook wij maken vele walnoten tafels omdat de chocolade kleur veel mensen aanspreekt in deze tijd.

Vraag advies!

Wij helpen je graag met het geven van een goed advies!

Bekijk onze tafels
× Whatsapp