30 jaar lang maakt en ontwerpt de Friese ontwerper Feico Westra ovale eiken tafels

Goeie,

30 jaar maak ik ovale eiken tafels, een reis waarin zoveel is gebeurt, vertelt, gemaakt etc… onvoorstelbaar dat die jaren zo snel zijn omgegaan en dat mijn leven zo is veranderd in al die jaren dat ik meubels mocht maken, ontwerpen en nu laat maken door vakmensen waar je u tegen zegt in Mn eigen meubelfabriek in Burgum. Zeker weten is dat ik de komende 20 jaar met veel passie er nog in zal staan en steeds weer een ontwerp wil bedenken die weer beter is dan de huidige. Dat is een deel van mijn visie en doel.

Één van de oudste foto’s van mij onder het meubelmakers vak.

30 jaar geleden ben ik begonnen bij diverse meubelmakers als meubelmaker waar ik leerde hoe je op de ouderwetse tuin ellips methode een zuivere ovaal of ook wel ellips genoemd kon uitslaan op de achterkant van een rechthoekig tafelblad. Met de zogenaamde tuinellips methode had je spijkers destijds, een metseldraad en een goed pootlood nodig de rest was vakmanschap uit eigen hand. Op een gegeven moment kon je dit dromen en maakte het ook niet uit welke afmeting je moest maken je redde ermee met deze ouderwetse methode. De ovale eiken tafel was altijd al een trendsetter en een vreemde eend in de collectie vaaks.. ook 30 jaar geleden al maakte ik er tientallen zo niet honderden ovale eiken tafels maar ook wel van noten, esdoorn, iepen en beukenhout.

Ovale eiken tafel maken.

In 2005 starten mijn vader Andries Westra en ik het bedrijf v.o.f. Westra-interieur een klein bedrijfje in een klein Fries Plaatsje Kootstertille. Het was in het oude kruidenierspand van mijn vader die het ooit had overgenomen ergens in de jaren 70/80 van mijn opa Feico.

Oude werkplaats Kootstertille 2005

Een kleine ruimte betrokken we en de eerste meubels werden gemaakt voor een oom en tante later via marktplaats een tafeltje en een kastje.. en dit ging mooi door tot dat mijn vader een vreselijke ziekte kreeg in 2009 en het niet meer aankon. In 2010 werd het tijd om alleen door te zetten en de vele ovale eiken tafels die toen al werden gemaakt was nog altijd erg populair.. het was wennen zonder mijn vader en in Burgum waar de meubelfabriek nog steeds zit huurde ik een kleine ruimte in het pand en begon de reis voort te zetten. De ovale eiken tafels waren niet alleen nog steeds na jaren populair het kreeg zelfs een boost want deze vorm werd steeds aantrekkelijker in vele interieurs..

Showroom en fabriek anno 2023

2019: Na jaren een naam te hebben opgebouwd, ontelbare ovale eiken tafels te hebben gemaakt (nog steeds met de ouderwetse tuinellips methode) kwam in 2019 eindelijk de doorbraak, mijn beste kameraad wilde dat het bedrijf naar een hoger niveau werd getild, het bedrijf had naam, had de kunde qua ambacht, had klanten tot in de Tweede Kamer zelfs. En in 2019 heb ik samen met mijn vrouw Sandra besloten dat we doorwilden maar dan wel met een sparringmaat en iemand die wilde investeren want we wilden niet met een bank investeren.. Het was direct raak en de goede snaar werd hierbij ook direct genomen, het bedrijf nu anno 2023 is één van de modernste meubelfabrieken waar ovale eiken tafels naar een top niveau zijn getild op authentieke kwaliteit die vroeger zo gewoon was.

Commissaris van de Koning Arno Brok samen met Burgemeester Jeroen Gebben 2019 Opening Meubelfabriek.

In Juli 2019 was het dan zover de naam Westra-interieur werd veranderd in Meubelfabriek Westra i.v.m. vele zakelijke klanten en proffecionele uitstraling, een nieuw Westra logo, een nieuwe Westra website MET webwinkel. En niemand minder dan de Commissaris van de Koning Arno Brok wilde beslist de Meubelfabriek heropenen samen met Burgemeester Jeroen Gebben hebben we dan ook een bijzondere openingsdag gehad. Het succes daarna was ongekend en het klinkt apart de ovale eiken tafels gingen al goed maar nu nog beter, en in de jaren erna van 2019-2022 werd er stevig geïnvesteerd in moderne machines zoals een robot cnc 5asser machine, ja eigenlijk alles werd vernieuwd of aangepast voor de toekomst. En in 2023 maken we ovale eiken tafels op een extreem hoge kwaliteit’s niveau. Een niveau die samen met het verhaal een ongekend en bijzonder iets is in Nederland.

Ovale eiken tafel maken met cnc machine.

Ovale eiken tafels wat is dat voor iets.. wat vreemd dat je vroeger alleen rechthoek tafels had.. een ronde of ovale tafel was honderd jaar geleden al iets bijzonders en de tijd leert ons denk ik dat we als mensen meer samen willen zijn, meer losser meer kunnen zien.. en een ovale tafel helpt daar 100% bij. Dit is denk ik persoonlijk ook één van de punten dat deze organische vorm zo aantrekkelijk is de afgelopen 30 jaar dat ik in het vak meubel maken zit. De ovale eiken tafel is populairder dan ooit geworden in de afgelopen 30 jaar en het verschil met ovale tafels is letterlijk de pootvorm en de afwerk kwaliteit tegenwoordig geworden.

Dank dat u in het kort mijn levenswerk wilde leren kennen, de ovale eiken tafel is hier 100% zeker een onderdeel van geweest vandaar ook het verhaal incl. de ovale eiken tafel.. de maak methodes de moderne frees methodes op een cnc tegenwoordig en vooral het ontwerp poot wat vaak de doorslag geeft.

Neem gerust eens een kijkje op mijn pagina waar ik tig ontwerpen heb staan als ovale eiken tafel.

Link ovale eiken tafel: https://www.meubelfabriekwestra.nl/tafels/ovale-tafels/eiken/

We hebben ook een bijzondere showroom boordevol ovale tafels (en andere tafelvormen)

Feico Westra 17-06-2023

× Whatsapp