Notenhouten tafels op maat zowel in ovaal als in deens ovale vorm tafels

Notenhouten eettafels

In eigen meubelfabriek in het Friese Burgum ontwerpt en produceert eigenaar Feico Westra samen met een groot team van meubelmakers vele houten design tafels. En in dit verhaal gaat het vooral over noten design tafels die veelal op maat en specifiek naar klant wens worden gemaakt. Waar komt het notenhout nou eigenlijk vandaan? Het walnotenhout wat bij Westra word bewerkt komt exclusief uit Amerika vandaan daar groeien de walnotenhouten bomen tot mooie dikte en hoogtes en word er duurzaam gekapt dat wil zeggen voor elke grote notenboom worden er vaak 2 kleintjes weer geplant. Het noten word vervolgens na de kap gedroogd in Amerika zelf tot een vocht percentage van 8-11 procent. Vervolgens word het verscheept in grote containers naar Europa waar het via de grotere houtimporteurs bij de meubelfabriek in Friesland terecht komt.

Machinaal bewerken van het noten

Het notenhout komt in pakken binnen vaak met verschillende bruto lengtes die er zijn, bijvoorbeeld als we een tafel verkopen online of in de winkel van 300cm lengte kunnen we de bruto maten die verkrijgbaar zijn kiezen bij de grotere importeurs van 305 tot 310cm in lengte. Hier kort de machinaal houtbewerker van Westra de tafel in op een kleinere bruto lengte die vervolgens geschaafd worden. De verlijming is een apart proces in de meubelfabriek zeker met noten hout wil je de juiste planken naast elkaar verlijmen in de pers. De machinale houtbewerker is hier op toegespitst om dit goed aan te pakken. Na het verlijmen van het noten blad word het blad geschuurd op dikte en zuiver vlak alvorens er een vorm van gemaakt kan worden.

Waarom zou je kiezen voor notenhout?

Noten is bij uitstek in Nederland dé luxe houtsoort in Nederlandse interieurs. Ook de Belgen kunnen hier wat van zeggen want ook daar vinden ze noten een luxe houtsoort. Noten hout kenmerkt zich uiteraard door de chocolade achtige kleur zeker met het Rubio monocoat pure afwerking. Maar ook de vlammen en de draaiingen zijn zeker “anders” dan bij eiken hout. Waarom kies je dan voor noten ipv eikenhout. Noten heeft in de basis al een warme luxe uitstraling waarbij moet gezegd worden dat dit ook met eiken kan alleen eiken kenmerkt zich door een lichtere uitstraling die je met een pigment olie kan bewerken tot een donkere warmere kleur. Eiken zal in tegenstelling nooit de charme en de luxe uitstraling krijgen van het noten simpel weg om dat de vlammen anders zijn.

Notenhouten eettafels wat is er te krijgen?

Ovale noten tafels

Deens ovale noten tafels

Rechthoek noten tafels

Men kan zich beter afvragen wat er niet te krijgen is bij Meubelfabriek Westra als het om notenhouten meubels gaat. Niet alleen oneindig veel mogelijkheden met noten design tafel maar ook massief noten boekenkasten worden er gemaakt naast dressoirs en tv meubels. Bij de noten houten design tafels gaat het vaak om het noten met her en der gestopte noesten maar ook geheel noest loos noten leveren we veelvuldig als het gaat om design tafels. De noten tafels van westra worden stuk voor stuk gesorteerd bij de afkortzaag dan geschaafd en verlijmd tot de mooiste noten bladen van Nederland althans dat vinden we zelf door jarenlange ervaring in het maken ervan. Naast ovale noten tafels, kan je ze ook in Deens ovaal krijgen. Een trend die anno 2024 zichtbaar is is dat de rechthoek tafels een terugtocht maken van weg geweest. Het bedrijf maakt dus ook veelvuldig rechthoek tafels van Amerikaans notenhout.

Noten design tafels in de showroom

In de showroom van Westra in Burgum staan ook massief noten design tafels je kan er aan zitten, voelen en de prachtige vlammen bekijken. In de showroom in Burgum staan ze met matte lak en in de warme Rubio monocoat pure keus genoeg en ook in vorm staan er verschillende opstellingen. Wees van harte welkom.

Video over het maken van een ovale noten blad

Ben je nog niet overtuigd dan hebben we een unieke video waarin een werknemer van Westra het proces laat zien hoe een notenhouten blad gemaakt word incl. een facet rand en het afwerk proces een hele leuke video vlog gemaakt door deze meubelmaker.

 

 

× Whatsapp